Блог

Fiera Milano 2018

Миланската седмица на дизайна и Salone Del Mobile тази година привлякоха рекордните 450 000 души! С над 2000 изложители на мебелното изложение и около 1200 сателитни събития, разпръснати из града. Интензивно! Красиво! Емоционално! Комбинация от пълна радост за сетивата и удовлетвореност.
Но има и още нещо, с което Милано 2018 ще остане в съзнанието ни – опашките. Обяснихме си го с повишения апетит в света за съвременния дизайн, но каквато и да беше причината, опашките бяха дълги и бяха навсякъде - от достъпа до изложбите и инсталациите в града, до щандовете на мебелното изложение.

И отново NENDO...

Oki Sato от Nendo присъства на инсталацията си Forms of Moment в Superstudio в Тортона и предизвика епична опашка от желаещи да я видят. Представените обекти олицетворяват движението във формата и функциите си, като същевременно включват съвременни технологии, съвременни механизми и неконвенционални материали. Демонстрация на 10 различни сътрудничества с японски производители, използващи уникални материали и модерни техники. Обектите могат да се движат физически в отговор на нашето движение или да ни насърчават да се движим в отговор на тях. Обектите реагират на хората и хората реагират на предметите. Просто NENDO.

Monster Cabaret

Авангардната чешка компания Lasvit представи Monster Cabaret, великолепна инсталация в Teatro Gerolamo - куклен театър по модел на известната Ла Скала, построен през 1868 гoдина. Театърът отвори врати през 2017 г. след повече от 30 години затваряне. В центъра на пространството - мултимедийният билборд „The Independent“ на Maxim Velčovský. Повече от сто телевизионни екрана са привързани към тялото му, а от тях звучи „гласът на техния господар“. Понякога това е просто шепот, докато в други случаи е по-скоро машина за превод, която представя ужасни предупреждения на човешки езици. Lasvit представи своите стъклени чудовища, създадени в уникално сътрудничество между едни от най-уважаваните дизайнери и най-добрите бохемски занаятчии. В новата колекция са представени създания-чудовища на Alessandro Mendini, на братята Campana, Nendo, Fabio Novembre, Maarten Baas и други.

Вкусни нюанси

Bisazza представи едноименната колекция на India Mahdavi от вана, мивка и огледало с коктейл в шоурума си на Via Solferino 22. Започвайки работа по проекта Mahdavi осъзнава, че на пазара почти всичко е в бяло. Нейното предложение е закачлива вана, мивка и огледало във вкусни нюанси като ягода, боровинка и шам фъстък, които наелектризират сетивата, особено в комбинация с новата стъклокерамика, допълваща колекцията й от плочки за 2015 година.

През очите на...

Като един от водещите световни дизайнерски брандове, Moooi се отличи с поредицата от грандиозни презентации през годините на това място в Милано – via Savona 56 е задължителен стоп. Темата тази година: “Through the Eyes of… & the Museum of Extinct Animals.”

Място за убежище

Във вътрешния двор на Palazzo Litta се насладихме на създадената от арх. Asif Khan инсталация „Tempietto nel Bosco“ (Храм в гората) - решетка от оцветени в червено дървени колони, проектирана като място за убежище за посетителите на тазгодишната дизайнерска седмица в Милано. Едноседмичната инсталация е проектирана да възпроизведе гора с поляна в центъра. Целта на Khan е да създаде място, където посетителите да могат да се отпуснат, докато гледат към небето. Дървените колони образуват матрица от взаимно свързани помещения и коридори, а в центъра има кръгла поляна, която се използва за разговори и събития през цялата седмица на дизайна.

The Dutch in Milano

Masterly - The Dutch in Milano е събитието, посветено на холандския дизайн и занаятчийство, което за трета поредна година посреща гости в Palazzo Francesco Turati – в обстановка, която хармонизира различното съдържание и прави посещението изключително необичайно изживяване.