Блог

Glasstress Венеция 2011

Glasstress стартира през 2009 г. (проект на Адриано Беренго) като официално съпътстващо събитие на биеналето във Венеция. Днес това е водещо изложение, представящо съвместната работа на съвременни творци - художници и дизайнери - с майсторите на Муранско стъкло от Berengo Studio.

Glasstress – идея с послание

Творци от всички области - от скулптори до музиканти са поканени да си сътрудничат с маестро Адриано Беренго при създаването на изкуството от стъкло. Glasstress е въплъщение на сътрудничеството между занаятите и изкуството, създавайки нова траектория в работата със стъклото и откривайки нов път пред съвременните творци.

Магията на стъклото

Изложението е един от редките примери на проект, съсредоточен върху един материал като предлага вълнуващо пътешествие в света на стъклото. Това ни кара да забравим целия акцент върху неговия технически и производствен потенциал и да се концентрираме върху топлината и пластичността на материала, използван от векове в бита, а днес - за интерпретиране на съвременни и универсални концепции.

Стъклото и съвременния интериорен дизайн

Glasstress 2011 задава въпроса „Стъклото има ли място в съвременното изкуство и дизайн?“ Отговорът е в произведенията на над 50 международно признати скулптори, художници и дизайнери, които тестват и разтягат границите на въображението си и възможностите на стъклото и начина, по който гледаме на съвременното изкуство и дизайн. 

Минало и бъдеще в една мечта

Представените снимки са направени в център за съвременно изкуство и стъкло Berengo на Мурано. Той е разположен неслучайно във впечатляваща стара фабрика за стъкло, чието пространство е реализация на мечтата за създаване на център за продължаване на диалога от миналото и бъдещето на стъклото.