Осветление

Осветлението в дома променя атмосферата, както и възприемането на неговите пространствени параметри. Правилният избор на осветление е ключов аспект от всеки интериорен дизайн, който се съчетава с избора на цвят и наличие на естествена светлина в помещението. 
Използването на осветление може да добави или отнеме от общите цветове на помещението или само от тези повърхности, които светлината е предназначена да подчертае. Аурата на осветлението е въплатена фантазия, която обхваща времето, мястото и събитията, движени от голям жизнен импулс. Този артистичен импулс се нарича естетика. Светлинaта, замислена като дизайнерски обект, трансформира пространствата и внася красота и емоция. 
 

Цел и функционалност

Но една от основните роли на осветлението в интериорния дизайн все пак остава функционалността. Осветлението трябва да служи за определена цел. Така например, стенните осветителни тела издължават визуално входното антре, но и осветяват пътя. А при осветяването на бюра и други работни зони функцията е водеща. 
Резултатът от правилния избор на осветление, превръща помещението в безукорна комбинация от функционалност и стил.

Индивидуалност и стил

Във всеки дом има предмети, които се превръщат в ярък акцент. Тяхното присъствие подчертава, осмисля и формира начина, по който живеем. С присъщата на стъклото способност, да разсейва светлината и да трансформира прозрачността и отраженията, влияейки на всичко около него, осветлението допринася за постигането на онази индивидуална атмосфера в дома, към която се стреми всеки човек. 

Историята помни светлите примери

Следи от емблематични осветителни тела откриваме в най-обичаните ни филми, в ателиетата на архитектите, построили градовете ни, на бюрата на писатели, в ателиетата на художници.