Кутия за пури

Чувството за dolce vita, изразено със сдържаността и клубната вглъбеност на този интериорен дизайн на апартамент, напомня естетиката на луксозния аксесоар. Разположен на улица, на която властва сецесионовият аристократизъм на стара София, той е модерно продължение на задълбоченото отношение към архитектурата и дизайна.

Започвайки работа по проекта жилището беше на етап готови подови настилки, поставени врати и завършени бани от строител. За да не се правят компромиси с новото разпределение и цялостната идея на интериора, собствениците взеха решение да се премахне всичко и да се започне „на чисто”. Основното преустройство промени разположението на кухнята и трапезарията. Съгласно съществуващата планировка кухнята заемаше мястото на сегашната трапезария и беше разположена в затворен обем. Това накъсваше зоната ден и затрудняваше преливането на пространствата. Изискването остана кухнята да е от затворен тип, но да има визуална връзка с трапезарията. Така тя беше „изнесена” на мястото на трапезарията, а връзката с останалата част на дневната се осъществява от аквариума и плъзгащата се стъклена преграда, които не нарушават усещането за цялост. Трапезарията пък е разположена в напълно отвореното пространство на дневната.

Така след направените реконструкции се постигна максимална функционалност. Границите в отвореното пространство са маркирани с доминантното линеарно осветление, а отделните кътове в интериорния дизайн са акцентирани със силното присъствие на лампите на Barovier&Toso. 

Преходите са подчертани с полупрозрачни, задържащи погледа екстравагантни решения - голям аквариум между кухнята и трапезарията и стъклените врати на Longhi с ефект на фин пергамент, които подсилват мекото златисто сияние на интериора. Топлата дълбочина на дъба в паркетите и италианските корпусни мебели, изпълнени по проект, кореспондира с богатството на текстилните текстури. По изискване на собствениците всички стени са тапицирани, което съвременно интерпретира представата за меко обгръщащия и създаващ индивидуален периметър дом. 

Общият спокоен колорит е динамизиран от необичайното, изработено от Flexform по специална поръчка, попарт решение на дамаската на дивана на Антонио Читерио, показващо свободното осмисляне на един от символите на модерния лукс. Ониксът, гранитът и мраморът, използвани за плотове, настилки и орнаменти обогатяват стилистиката с един по-екзотичен и разточителен елемент, без да нарушават общата дискретност на елегантния интериорен дизайн. 

Изборът на спокойната балансираност и отказът от контрасти и неочаквани обрати в решенията създават чувството за сигурност, премереност и духовен уют. Или ако се използва асоциация, породена от един архитектурно-декоративен елемент в самия дом - чувството, че плуваш в огрени води.