У дома в София

Усещането от този интериорен дизайн, още на влизане, е за модерна интерпретация на обичани архетипи, които подсъзнателно свързваме с идеята за дом. Собственичката на това жилище, разположено на една от красивите стари аристократични улици в София, го закупува като втори дом, в който да прекарва зимните месеци на годината. През останалото време тя живее извън града. Когато ни потърси, за да ни възложи интериорния дизайн на своя апартамент, тя сподели, че за нея е важно тук да се чувства „у дома в София“. 

Пространството е завъртяно около един център – в случая кухнята. Изпълнението на проекта наложи сериозна реконструкция. Кухнята, която беше в отделно помещение без връзка с дневната и трапезария е преместена, а мястото на кухнята зае детска стая, в която собственичката посреща на гости любимите си внуци. Състоянието на жилището наложи премахването на почти всичко съществуващо – настилки, дограма, електро и ВиК инсталации. Запазени бяха декоративни гипсови орнаменти по таваните.
 

Кухнята

Сърцето на този дом са просторната кухня и трапезарията, заемащи централно място в него. Решена в сложния цвят corda – светло кафяв със зеленикави оттенъци, кухнята е изпълнена от италианската фабрика Euromobil, a моделът следва дискретна класическа визия. Масата и трапезарните столове от масивен орех са лична антикварна находка на собственичката.

Дневната зона

Поглед от трапезарията към къта за сядане. Светлият дъбов под, меките пастелни тонове на стените, килимът и завесите носят спокойствието и уюта в дневната. Диван и акцентно кресло от desiree оформят едновременно зона за релакс и зона за гледане на телевизия. Библиотеката, както и телевизионната стена са интегрирани в една цялостна конструкция, изпълнена в България по проект на нашето студио за интериорен дизайн.

Спалнята

Мъхово зелено и лате доминират в уютния интериорен дизайн на спалнята, избрани и тук, за да внесат покой в личното пространство на собственичката. Старият антикварен стол е поставен в нов контекст. Осветителни тела от колекцията K-tribe на Flos модернизират пространството и показват как една част традиция и една част икони на дизайна могат да бъдат успешна рецепта за интериор.

Детската стая 

Тя се получи непринудена, свежа, модерна и забавна – търсен резултат от поставената задача. Двуетажното легло, системата за съхранение и бюрото са произведени от българска фабрика. Акцент в свежия интериорен дизайн на детската стая са осветителните тела на Kartell.

Банята

Миниатюрната баня е визуално уголемена от светлите гранитогресни плочи с голям размер на San’t Agostino, които са използвани както за пода, така и за стените. Душкабина на Novellini, шкаф за баня и огледало iNova допълват интериорния дизайн на банята.